Haram Olan Bitkisel Gıdalar Nelerdir?

Alkollü içkiler,
-Uyuşturucular,
-Zehirli maddeler,
-Uyuşturucularla temas etmiş keyif verici maddeler
yasaklanmıştır.
“Sarhoşluk veren bütün içkiler haramdır.”
(Buhâri, Vudû, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7.)
“Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır.”
(Ebû Dâvud, Eşribe, 5; Tirmizî

İnsana zarar veren şeyler haramdır. Örneğin, üzüm, hurma helal bir bitki türüdür. Fakat bunların içki/sarhoş edici bir konuma sokularak içilmesi haramdır, çünkü zararlıdır.

Yine zarar verici veya öldürücü veya sarhoş edici özelliği olan haşhaş, afyon, esrar, “zehirli mantar” gibi bitkiler de haramdır.

Ancak, bir işlem yapılmamış veya işlem yapılsa bile zararlı hale getirilmemiş olan haşhaş tohumu, haşhaş yağı, kenevir tohumu gibi bitki tohumları ve onlardan yapılan yiyecekler elbette haram değildir.

Haram olanlar, bu tür bitkilerin ve tohumlarının zararlı halleridir.

Demek ki bu tür bitki ve tohumların uyuşturucu olarak veya başka şekillerde zarar verecek haliyle kullanılması, yenilmesi ve içilmesi haramdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir